PEDODONTİ

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ BİLİM DALI

Çocuk diş hekimleri hangi tedavileri yapar?

  • Klinik ve radyografik ağız muayeneleri
  • Koruyucu tedaviler (diş temizliği, diyet ve beslenme önerileri, flor uygulamaları)
  • Davranış rehberliği (emzik alışkanlıkları, parmak emme alışkanlığı, tırnak yeme alışkanlığı, ağız solunumu alışkanlıkları tedavisi)
  • Doğru kapanışın sağlanmasında erken tedaviler
  • Çürük ve yapısal bozuklukların tedavisi
  • Travma tedavileri
  • Diyabet, doğumsal kalp hastalıkları ve astım gibi genel sağlık problemlerinde ağız bulgularının teşhis ve tedavisi
  • Kısa dudak bağı, ağız içi kistleri gibi diş ve diş çevresini ilgilendiren olguların tedavisi

Çocuğum ilk diş hekimi muayenesine ne zaman gitmeli?

İlk diş hekimi ziyareti, çocuğun doğumunu takiben 1 yıl içerisinde yapılmalıdır. Erken yaşlarda yapılan diş hekimi muayenesi çocuklarımızın sağlıklı gülüşlerini korur ve gelecekte oluşabilecek problemlerin önlenmesine yardımcı olur, çocuklarımızın diş hekimine alışmasını sağlar, böylece oluşabilecek korkuların önüne geçer.

Çocuğumun dişlerini fırçalamalı mıyım? Fırçalamaya ne zaman başlamalıyım?

Dişler üzerinde süt ve diğer yiyecek artıklarının birikimi dişler sürdüğü andan itibaren meydana geldiğinden, ilk dişler çıktığında temizlenmeye başlanmalıdır. Bebeklerin dişleri parmak fırçaları ya da gazlı bez ile yemeklerden sonra ve uykudan önce temizlenmelidir. Çocukluk çağında, diş fırçası ve florsuz diş macunları ile ebeveynlerin kontrolünde alışkanlık kazandırılmalıdır. Tükürme refleksinin gelişmesiyle, yaklaşık 4 yaş civarında, yaşlarına uygun florlu diş macunları kullanımına geçilmelidir. Okul çağına kadar büyüklerden yardım alarak diş fırçalamaları gerekmektedir.

Flor uygulamaları gerekli midir, zararlı mıdır?

Florun; çürüklerin önlenmesinde ve dişlerin yapısının güçlendirilmesinde etkili olduğu bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır. Çocuğunuzun flor uygulamalarına ihtiyacının, kişisel verilerle değerlendirilmesi için diş hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Süt dişleri önemli mi?

Süt dişleri düzgün konuşma, doğal çiğneme için önemlidir. Çene ve kasların gelişimine yardımcı olurlar. Ayrıca, daimi dişlerin sürmesine rehberlik ederler. Çocuk yaşta süt dişlerine iyi bakmak, bir ömür boyu sürecek iyi diş alışkanlıklarını teşvik eder.

Ağız bölgesinde oluşan travmalarda (düşme, çarpma) ne yapmalıyım?

Öncelikle travma bölgesi ılık su ile temizlenmeli, arkasından buz kompres uygulanmalıdır. Diş dokusuyla ilgili tüm parçalar olay yerinden toplanmalı, süt içerisinde ya da hastanın tükürüğünün bulunduğu bir kap içerisinde diş hekimine götürülmelidir. Önemli dokulara zarar vermemek adına diş ya da diş parçaları su ile yıkanmamalıdır. Olabilecek en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır.