PERİODONTOLOJİ

DİŞ ETİ HASTALIKLARI BİLİM DALI

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji, dişleri çevreleyen dokularla ilgili hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisini inceleyen dişhekimliği dalıdır.

Sağlıklı diş eti nasıl olur?

Sağlıklı dişetleri soluk pembe renktedir, mattır ve sıkı kıvamlıdır. Sağlıklı dişetleri fırçalama sırasında kanamaz. Kızarmış, şiş ve kanamalı diş etleri diş eti hastalığının habercisidir. Diş eti sağlığı için asıl görev hastaya düşer. Dişlerin ve diş etlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Diş eti hastalıklarının önlenmesinde düzenli ağız bakımının yanısıra, düzenli diş hekimi kontrolü de önem taşır.

Diş etlerimde çok fazla kanama oluyor, ne yapmalıyım?

Diş üzerinde biriken diş plağı diş etinde bölgesel bir iltihaplanmaya yol açar. Kanama bu iltihaplanmanın bulgusudur. Günde 2 kere diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya rağmen geçmeyen bir kanamanız varsa diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş eti neden çekilir?

Dişin çevresinde biriken diş plağı(yiyecek artıkları, bakteri birikintileri) ve diş taşları(tartar) diş etlerinde kızarıklık şişlik ve bölgesel bir iltihaplanmaya yol açar. Bu iltihaplanma dişi çevreleyen kemik dokusunda erimeye neden olur. Kemik kaybını takiben diş eti de çekilmeye başlar.

Diş eti çekilmemesi için neler yapılması gerekir?

*Dişler günde 2 kere en az 2 dk fırçalanmalı

*Diş ipi kullanılmalı

*Dişler orta sertlikte diş fırçasıyla nazikçe diş etlerine masaj yapılarak temizlenmeli

*6 ayda bir düzenli kontrol yaptırılmalı

Diş taşı temizliği dişe zarar verir mi?

Diş taşı temizliğinde kullanılan ultrasonik aletler ve el aletleri diş taşını dişten uzaklaştırır. Uygun tekniklerle yapılan diştaşı temizliği dişlere zarar vermez.